S-a descoperit strămoşul HOBBIT-ului în Filipine

Marius Ghilezan Diverse INTERNATIONAL

Încă nu sunt suficiente date pentru definirea unei specii umane diferite  

Stabilirea unei noi specii – cu doar 13 oase și dinți mici – este dificilă, notează colaboratorii National Geographic. Deşi oamenii de ştiinţă au încercat să extragă ADN-ul, nu au reuşit din cauza condiţiilor naturale unde erau îngropaţi. Foto 1. Peștera Callao se află la capătul nordic al insulei Luzon, o insulă care nu a fost conectată la Asia continentă niciodată în ultimii 2,5 milioane de ani.Foto 2: Rezultatele excavației din 2011 a Peşterii Callao. Statutura mică a lui H. luzonensis ar putea să pară mai primitiv decât este cu adevărat, spune John Hawks, un paleoantropolog de la Universitatea din Wisconsin-Madison care nu a fost implicat în studiu. Trebuie mai multe date pentru a stabili existenţa unei specii diferite.

Se ocupau cu meşteşugurile 

Dacă noul  hominid va fi definit în cele din urmă ca o rudă a homo sapiens, am fi încântaţi să aflăm că rudele noastre străvechi din Filipine s-au ocupat cu meşteşugurile, sculele descoperite arătând acest lucru.  Lângă osul de hominid nou descoperit s-a aflat şi unul de cerb. Urmele de pe piciorul animalului arată că acesta a fost tăiat cu un instrument de piatră. Acest lucru l-a făcut pe Michael Petraglia, paleoantropolog al Institutului Max Planck pentru știința istoriei umane, să creadă că H. luzonensis avea un instrumentar de luptă și era un vânător eficient.

Cum au ajuns în Filipine? 

Rămâne necunoscut modul în care strămoșii lui H. luzonensis au ajuns în Filipine. În 2016, cercetătorii au dezvăluit unelte de piatră pe insula indoneziană Sulawesi, care datează între 118.000 și 194.000 de ani – mult mai în vârstă decât cei mai vechi oameni moderni ai insulei.  Hominizii au mai apărut şi în alte părţi din zonă. E clar că exista o populaţie de pitici.  Este ciudat cum au navigat aceste rude ale homo sapiens, se întreabă oamenii de ştiinţă.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Șoc la rafturi: carne de pui contaminată cu bacterii rezistente la antibiotice
Un studiu făcut în Germania arată că mai bine de jumătate din carnea de pui ...