De ce nu e uşor să fii LEFETIST în Europa de est?

Marius Ghilezan OPINIE SOCIAL

Tinerii din Europa de est asociază stânga mai mult cu Beni Sanders decât cu gulagul comunist, constată Paula Erizeanu în ediţia de azi a  The Guardian, publicaţie de stânga din Marea Britanie.

Stânga de tip occidental se dezvoltă greu printre tinerii din estul Europei, doar în rândul unei minorități de tineri din estul Europei, prin grupuri civice, cooperative de artă, zine, editori independenți, platforme online sau petreceri minuscule formate din universități.

Principala critică a societăților contemporane din Europa de Est este creșterea inegalității. “Mulți din fostul bloc sovietic caută răspunsuri la problemene vieţii prin socialism, doar că moştenirea trecutului comunist apasă”, scrie autoarea care lucrează la o carte despre idealurile femeilor în epoca lui Stalin.

“Un comunist este cineva care a citit Marx, un anticomunist este cineva care l-a înțeles”, glumește unul dintre cei intervievați în cartea “Secondhand Time” a laureatei premiului Nobel, Svetlana Alexievici, care urmărește impactul distrugerii URSS asupra vieții individuale.

Paula Erizeanu le mai poveşte englezilor despre bunica sa, fostă profesoară în URSS, cum a fost concediată pentru că și-a îngropat fiica de patru luni, cu o cruce creștină. Părinții ei, continuă publicista din Republica Moldova, mutată în Marea Britanie, tocmai terminaseră universitatea când prin perestroika arhivele sovietice au fost deschise. Când au aflat că lagărele de muncă au fost inițiate de Lenin și nu de lui Stalin, așa cum au fost învățați, părinții ei au simțit că au trăit o minciună. “Aşa au apărut dovezile că Lenin scrisese cu cinic despre culacii spânzurați – pentru “vina” de a fi țărani „bogați.” Doar dacă aveau o singură vacă sau câteva oi se puteau califica la încadrarea de „dușmani ai poporului”. Unele dintre aceste minciuni explică de ce părinţii autoarei se ţin departe de socialism.

Principala critică a societăților contemporane din Europa de Est este creșterea inegalității şi asta îi apropie pe tineri de valorile stângii occidentale.

Citeşte şi: THE GUARDIAN: „ROMÂNIA cheltuie pentru SRI mai mult decât Germania, Turcia şi Canada”

De la căderea Zidului Berlinului, în ciuda faptului că statele din Europa de Est au devenit mai bogate, săracii din aceste ţări au devenit mai săraci și cei mai bogați.

În anii 1980, câștigul total al celei mai sărace jumătăți a est-europenilor era echivalent cu 25-35% din venitul național.

De la sfârșitul comunismului, această cifră a scăzut la 17% în unele țări. Cea mai inegală țară din regiune este Rusia, unde cel mai bogat 1% câștigă acum 27% din venitul național – o creștere dramatică de la 3,5% înainte de căderea perdelei de fier. Dar dacă în vest soluțiile pentru inegalitatea propuse de stânga sunt clar viabile, în Europa de Est este mai complicat.

Dacă în Marea Britanie autoarea ar vota laburiştii sau verzii, acasă, în Europa de est e mai centristă.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
EXPLOZIV / Inginerul LUDOVIC ORBAN dă consultaţii juridice
Preşedintele PNL nu este parlamentar. Unele surse dădeau la începutul acestui an informaţia că era ...