Noua dietă “științifică” pentru salvarea omenirii și planetei: mai puțină carne, mai multe nuci și fasole

Valentin Borcea ACTUALITATE Principal

La începutul anilor 1980, Nicolae Ceaușescu, prin al său “Program de alimentație științifică a populației” a încercat să controleze ce și cât mânăncă românii. Programul a introdus restricții, cote și cartele și a provocat malnutriție, foamete și a fost una dintre cauzele revoluției.

Acum, se încearcă ceva similar la nivel global. Savanții și nutriționiștii au creat o nouă dietă, despre care spun că va salva vieți, va preveni pagube catastrofice asupra planetei și că va hrăni 10 miliarde de oameni. “Dietă sănătății planetare” nu elimină complet carnea și lactatele, dar diminuează semnificativ consumul lor. În schimb, proteinele necesare ar urma să vină din consumul de nuci, fasole, linte și ale alimente similare.

Mâncarea pe o zi ar arăta așa:

  • nuci – 50 gr.
  • fasole, năut, linte și similare – 75 gr.
  • pește – 28 gr
  • ouă – 13 gr (adică un ou pe săptămână)
  • carne – 14 gr de carne roșie și 29 gr de pui
  • carbohidrați – 232 gr de orez sau pâine, plus 50 gr de legume bogate în amidon (ex: cartofi)
  • lactate – 250 gr, adică un pahar de lapte
  • legume – 300 gr
  • fructe – 200 gr
  • zahăr – 31 gr
  • ulei – 50 gr

Potrivit BBC, cei mai afectați pentru sănătate vor fi cei care consumă carne în fiecare zi. Conform dietei sănătății planetare, o persoană va fi limitată la un burger pe săptămână sau o friptură mare pe lună. Sunt permise câteva porții de pește și pui pe săptămână, dar mare parte din proteine trebuie să vină din surse vegetale, nu animale. De asemenea, fructele și legumele ar trebui să formeze jumătate din toate alimentele consumate la fiecare masă. Unul dintre cercetătorii care au conceput această dietă, el lucrând la Harvard, a spus că este sănătoasă, gustoasă și flexibilă, deoarece mâncărurile permise pot fi amestecate în mii de feluri.

Europenii şi nord-americanii trebuie să mai taie din carnea roşie, iar africanii la legumele cu prea mult amidon

Un lucru este clar: această dietă nu există în nicio cultură de pe glob, așa că pentru adoptarea ei vor fi necesare schimbări în fiecare colț al planetei. Europenii și nord-americanii trebuie să mai taie din consumul de carne roșie, asiaticii trebuie să mai renunțe la pește, iar africanii la legume bogate în amidon. Cercetătorii propun chiar și taxe pe alimente, pentru a forța aplicarea noilor diete. Nutriționiștii recunosc că niciodată în istoria omenirii nu a mai fost încercat un asemenea demers la asemenea nivel.

“Dieta Sănătății Planetare” ar urma să salveze 11 milioane de vieți în fiecare an, adică oameni care vor trăi mai mult deoarece vor mânca mai sănătos. În plus, schimbările în producția de alimente, prin diminuarea zootehniei și creșterea culturilor agricole, ar urma să protejeze planeta de distrugeri ireversibile, dar să și  hrănească 10 miliarde de oameni, la cât ar urma să ajungă populația planetei în 2050.

Un asemenea experiment social-nutrițional a fost încercat în România, de Nicolae Ceaușescu și al său “Program de alimentație științifică a populației”.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Război comercial deasupra corvetelor româneşti / Fincantieri și Naval Group – parteneri în acte, rivali la contracte
În octombrie anul trecut, italienii de la Fincantieri și francezii de la Naval Group, două ...