Liberalii țin cu dinții de cota unică

Marius Ghilezan ACTUALITATE POLITIC Principal

Banca Mondială și mai multe foruri internaționale recomandă guvernului României creșterea impozitelor directe și indirecte, începând cu anul 2024, pentru o mai solidă colectare bugetară. Se discută despre împovărarea microintreprinderilor, prin mărirea impozitelor pe cifra de afaceri. Cota de 10 % n-ar mai fi sustenabilă. Se recomandă revenirea la cota unică de 16 %. Liberalii țin cu dinții de menținerea acesteia la 10%.

Un grup de aproape 40 de parlamentari au depus în aceste zile un proiect de lege prin care propun înghețarea actualei cote unice de impozitare, până în 2033, timp de 10 ani. PSD își acuză partenerii din PNL de jocuri electorale, după ce recent, premierul Marcel Ciolacu s-a pronunțat pentru introducerea impozitului progresiv în anii următori.

”Așa cum noi nu le cerem social-democraților să renunțe la programele sociale sau intenția de a proteja anumite categorii vulnerabile, așa nici ei nu trebuie să ce ne ceară nouă să renunțăm la o chestiune fundamentală. Actuala cotă unică nu și-a epuizat potențialul devenit la bugetul de stat. Ministerul Finanțelor nu a finalizat procesul de digitalizare. Ca atare, nu putem vorbi și nu cred că ar fi benefic în condițiile în care avem decelerare economică a creșterii în ultimii trei ani. E nevoie…”, a declarant la Euronews.ro deputatul Alexandru Nazare, PNL.

„Cota unică a descurajat căutarea de soluţii de evitare a plăţii impozitelor; a descurajat emigrarea fiscală a firmelor româneşti şi a favorizat rămânerea în ţară a specialiştilor; a scos din zona nefiscalizată a aproximativ 150.000 de locuri de muncă; a simplificat sistemul de administrare fiscală atât din perspectiva contribuabilului, cât şi a autorităţilor fiscale, sistem considerat birocratic ducând astfel la reducerea costurilor de prelucrare/procesare a declaraţiilor de venit prin renunţarea la globalizarea şi regularizarea veniturilor salariale”, scrie un raport al Camerei Consultanților Fiscali.

Cota unică a fost propusă și adoptată de către guvernul liberal al lui Călin Popescu Tăriceanu, în anul 2005.

România este una dintre țările cu cea mai mare fiscalitate impusă muncii, aproape 42 % din venituri.

Intreprinderile mici și mijlocii au 1,5 milioane de angajați. Împovărarea lor fiscală ar duce la plata la negru a salariilor.

De multinaționale, nimeni n-are curajul să se lege, când e vorba despre taxarea profiturilor.

Rareș Bogdan: Românii vor mai multă Europă!

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Marcel Ciolacu s-a dus în Qatar cu proiecte de 15 miliarde de euro
Prezent în Qatar, premierul Marcel Ciolacu le-a spus oficialilor din micul stat arab că cele ...