IOHANNIS nu ştie etimologia numelor: Vaa-si-lii-ca e nume de REGE, nu de slugă

Marius Ghilezan ACTUALITATE POLITIC Principal

În ultimele apariţii publice, Klaus Iohannis a pronunţat sacadat numele Vioricăi Vaa-si-liii-căă—i Dăncilă. Ironia sa a fost taxată în spaţiul public de cei care iubesc limba şi etimologia. Vasilica provine de la Vasile.

Dacă deputatul PNL, Adriana Săftoiu, arată că numele de Vasile provine din greacă și înseamnă rege, conducător, Iulian Capsali, fostul director editorial al “României libere,” povesteşte despre sutele de ani în care în burgul Hermanstadt nu intra picior de român.

”Numele Vasilica este forma feminină a numelui Vasile, care derivă din numele de origine greacă Basileios care inseamnă regal, un derivat al cuvântului „basileus” si care se traduce prin rege, conducător… că tot e la mare căutare și Vasilica Dăncilă și Vasile Cîțu.”, scrie Adriana Săftoiu.

“Cum poate un individ cu o constituție interioară precară, care e vremelnic președinte al unui popor creștin, să batjocorească un nume, cu un iz prea „țărănesc” în mintea lui de „privilegiat”, care pentru români are conotații atât de adânci?” – se întreabă IULIAN CAPSALI, ÎNTR-O postare pe facebook.

Vasilica  e un nume aristocrat

În Imperiul Roman Creștin de 1000 de ani (numit de occidentali mai târziu „Bizantin”), βασιλεύς – basileús, însemna „REGE”.

Citeşte şi: Unde se duc voturile lui MIRCEA DIACONU?

“Nu mai spun că din grecescul basileús provine latinescul basilica, rămas la poporul nostru până azi și în vecie ca numele sfânt al Bisericii, cu cele trei semnificații: de clădire-templu de cult; de pleromă, totalitate a credincioșilor, Trup al lui Hristos în Lume, precum și de Instituție divino-umană.

Deci Klaus Werner Johannis, atunci când îți pute un nume prea neaoș, prea românesc, chiar dacă o disprețuiești pe Vasilica, cea care-l poartă, (dar care a fost validată de 2 milioane de români), de fapt batjocorești un întreg ethos și o întreagă istorie, pe care nu le înțelegi și nu le vei înțelege niciodată!”, mai spune Capsali.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
De ce avioanele F16 româneşti mai poartă fundiţă?
Primele avioane de luptă F16, achiziţionate prin programul de înzestrare militară, în valoare de 600 ...